The Sixth Commandment - Seizoen 1 (2024)

Gebaseerd op echte gebeurtenissen volgen we de manipulatieve Ben Field en zijn dodelijke invloed op de levens van Peter Farquhar en Ann Moore-Martin. Wat heeft hij met hun overlijden te maken en zal justitie hem ooit te pakken krijgen?

Series gebaseerd op een waargebeurd verhaal zijn niet nieuw. Toch is het best bijzonder dat er zo een recent verhaal wordt gebruikt voor een tv programma. De gebeurtenissen die tijdens The Sixth Commandment plaatsvinden spelen zich namelijk af tussen 2014 en 2019. In deze vierdelige BBC miniserie zien we zowel de misdaden die zijn gepleegd als de afloop hiervan tijdens de rechtszaak enkele jaren later. Maar waar gaat het verhaal nu eigenlijk over?

De term ‘gaslighting’ is er één die uitermate goed past bij The Sixth Commandment en Ben Field is hier een meester in.

Ben Field (Éanna Hardwicke, Fate: The Winx Saga) is het gemeenschappelijke kwaad waar The Sixth Commandment om draait. Als aantrekkelijke student tijdens een college van auteur Peter Farquhar (Timothy Spall, Hatton Garden) trekt hij gelijk diens aandacht. De twee beginnen een hechte vriendschap, het soort relatie met een man waar Peter, een gepensioneerde gelovige man, al heel lang van droomt. Hoewel de band tussen de twee wat apart oogt lijkt deze in eerste instantie oprecht. Maar schijn bedriegt als blijkt dat Ben toch hele andere intenties heeft met Peter dan dat hij in eerste instantie doet voorkomen.

The Sixth Commandment wordt op een compacte manier verteld. Wat ik hiermee bedoel is dat er geen aandacht is voor onnodige details en een afleidend subplot. Het is duidelijk waar de serie om draait. Vier afleveringen klinkt kort maar door deze manier van vertellen is dit genoeg tijd om een duidelijk verhaal neer te zetten. Ook de invloed van de media op het proces dat uiteindelijk volgt en de emoties die dit oproept bij de nabestaanden is op een mooie manier in beeld gebracht.

Ben trekt samen met goede vriend Martyn Smith (Conor MacNeill, Industry) bij Peter in als huisgenoten. Wanneer Peter plots ziek wordt verzorgen zij hem samen tot opluchting van Peter’s broer Ian (Adrian Rawlins, Chernobyl) en schoonzus Sue (Amanda Root, The Sister). Natuurlijk roept de relatie tussen Peter en de jongens vragen op bij de familie van Peter. Maar wanneer Peter na een tijd komt te overlijden vermoedt niemand dat zijn behulpzame huisgenoten daar iets mee te maken hebben.

De families van de slachtoffers zijn betrokken bij het maken van de serie. Met hun hulp is er geprobeerd een zo waarheidsgetrouw en respectvol mogelijk eerbetoon aan hen neer te zetten in de vorm van een meeslepende serie. De daden waar Ben Field uiteindelijk van verdacht wordt zijn walgelijk en zijn mensonterende acties roepen de nodige vragen op over zijn mentale toestand. Toch is Ben in eerste instantie neergezet als een charmeur waarvan voor te stellen is dat mensen in zijn act trappen. Dit alles is natuurlijk ook te danken aan het sterke acteerwerk van de gehele cast.

Het verhaal van The Sixth Commandment is wat inhoud betreft niet mooi maar de manier waarop het verteld wordt wel.

Na het overlijden van Peter wordt Ben hechter met zijn overbuurvrouw Ann Moore-Martin (Anne Reid, Sanditon). Deze bejaarde, eveneens alleenstaande, vrouw valt net zoals Peter als een blok voor Ben zijn charmes. Ook hier werpt Ben zich op als behulpzame vriend maar ditmaal vertrouwt de familie dit niet zo. Het nichtje van Ann, Ann-Marie Blake (Annabel Scholey, The Split), zorgt al jaren voor haar tante en begrijpt niet wat Ben bij haar te zoeken heeft. Dit wantrouwen zorgt voor een wig binnen de familie waar Ben dankbaar gebruik van maakt.

Hoewel het verhaal geen verrassende wendingen of hele spannende momenten kent, is het toch de moeite waard om naar te blijven kijken. De term ‘gaslighting’ is er één die uitermate goed past bij The Sixth Commandment en Ben Field is hier een meester in. Het is bijzonder om te zien hoe hij zijn slachtoffers inpakt en te beseffen dat hij echte mensen dit leed heeft aangedaan. Het verhaal van The Sixth Commandment is wat inhoud betreft niet mooi maar de manier waarop het verteld wordt wel. Ik ben dan ook onder de indruk van deze serie en vind het voor liefhebbers van true crime drama’s absoluut een aanrader.

The Sixth Commandment - Seizoen 1 (1)

Over de auteur, Wichita van Rijkom

The Sixth Commandment - Seizoen 1 (2)

Wichita, geboren in 1991, is een groot dierenliefhebber, die daarnaast ook erg houdt van schrijven en tv-series kijken. Ze is ondanks haar leeftijd helaas alweer ruim vijftien jaar arbeidsongeschikt en vindt daardoor veel afleiding en plezier in het kijken naar tv programma’s. Een perfecte combinatie als het aankomt op het recenseren voor MijnSerie. In het verleden heeft zij al eens meegeschreven aan een boek over een van haar ziektes en sinds begin 2013 schrijft zij recensies voor deze site. Door het vele reizen in haar jeugd en de internationale contacten die zij haar hele leven lang al heeft is Engels altijd als een tweede taal voor haar geweest. Om die reden schrijft zij af en toe niet alleen in het Nederlands maar ook in het Engels recensies voor MijnSerie.

Meer recensies van Wichita van Rijkom

The Sixth Commandment - Seizoen 1 (2024)

FAQs

What happens in the first episode of The Sixth Commandment? ›

Episode 1. A meeting between a teacher and a student sets the stage for a complex criminal case. Contains some upsetting scenes.

Where can I watch The Sixth Commandment season 1? ›

The Sixth Commandment Season 1 available in Sky Store now.

Where can I watch The Sixth Commandment in the USA? ›

Watch The Sixth Commandment S1 | Prime Video.

How many episodes are in The Sixth Commandment season 1? ›

The Sixth Commandment is a four-part British true crime television drama series, written by Sarah Phelps and directed by Saul Dibb.

What is the real story behind The Sixth Commandment? ›

The Sixth Commandment on BritBox is a 4 part limited series that dramatizes the real-life investigation into the murders of two British senior citizens Peter Farquhar (Timothy Spall) and Ann Moore-Martin (Anne Reid) and the search for the primary suspect Ben Field (Éanna Hardwicke).

What does The Sixth Commandment teach us? ›

The Sanctity of Life

Now we come to the sixth commandment. God, in love, reveals himself as the God who values life. From this little, tiny four-word command comes a river of biblical themes. It teaches us that we are not to injure ourselves or others in any way at all.

What year is The Sixth Commandment set in? ›

The crimes took place in the Buckinghamshire village Maids Moreton between 2014 and 2017. They began when Peter Farquhar, a distinguished and well-respected teacher, was lured into a relationship with Field, his former student.

Is there a documentary about The Sixth Commandment? ›

So ultimately, The Catching a Killer documentary episode does tell The Sixth Commandment true story but through the more specific lens of the police's attempts to secure evidence and arrest Ben Field for his crimes.

Are all episodes of The Sixth Commandment on iPlayer? ›

All episodes of The Sixth Commandment are available to watch now on BBC iPlayer.

Where can I watch The Sixth Commandment? ›

The Sixth Commandment - Apple TV (AU)

Is The Sixth Commandment on BritBox? ›

The Sixth Commandment S1 - Drama | BritBox.

What is The Sixth Commandment Catholic? ›

You shall not commit adultery. You have heard that it was said, "You shall not commit adultery." But I say to you that every one who looks at a woman lustfully has already committed adultery with her in his heart. Iv.

What channel can I watch The Sixth Commandment on? ›

BBC One - The Sixth Commandment.

Is it worth watching the 6th commandment? ›

Equal parts disturbing and enraging, The Sixth Commandment is a superbly acted recreation of a true crime that avoids feeling exploitative.

Why was The Sixth Commandment changed? ›

Originally, the Sixth Commandment is "No animal shall kill any other animal." However, after Napoleon orders the execution of several animals, including Boxer, the Commandment is altered to "No animal shall kill any other animal without cause." This change allows Napoleon to justify his actions and consolidate his ...

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Lidia Grady

Last Updated:

Views: 5924

Rating: 4.4 / 5 (45 voted)

Reviews: 84% of readers found this page helpful

Author information

Name: Lidia Grady

Birthday: 1992-01-22

Address: Suite 493 356 Dale Fall, New Wanda, RI 52485

Phone: +29914464387516

Job: Customer Engineer

Hobby: Cryptography, Writing, Dowsing, Stand-up comedy, Calligraphy, Web surfing, Ghost hunting

Introduction: My name is Lidia Grady, I am a thankful, fine, glamorous, lucky, lively, pleasant, shiny person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.